nieuws

over bewonersparticipatie

 

Lees hier de meeste actuele nieuwsberichten en opiniestukken over bewonersparticipatie, de rol van overheden en succesvolle praktijkvoorbeelden.

Energieburgerschap: samen bouwen aan een duurzame toekomst

Energieburgerschap: samen bouwen aan een duurzame toekomst

Energieburgerschap vormt de kern van de Europese energietransitie, met een focus op de actieve rol van burgers in het realiseren van een duurzame toekomst. Buurkracht heeft bijgedragen aan het EC2-project, dat instrumenten en richtlijnen ontwikkelt voor energiecoöperaties en buurtinitiatieven. Deze inzet benadrukt de cruciale rol van gemeentelijke beleidsmakers en de kracht van lokale samenwerking. Buurkracht ondersteunt dit proces als brug tussen burgers en overheid, met als doel een gezamenlijke inzet voor een groenere toekomst.

Samenwerking in Kootstertille bloesemt met Tille’s Fruittuin

Samenwerking in Kootstertille bloesemt met Tille’s Fruittuin

In het idyllische dorp Kootstertille, gelegen in het weidse landschap van Friesland, werd in mei met veel enthousiasme het fruitbos genaamd ‘Tille’s Fruittuin’ officieel geopend. Dit prachtige bos is het resultaat van een initiatief van betrokken buurtbewoners, die eind november vorig jaar begonnen zijn met het planten van een verscheidenheid aan peren- en appelbomen, aangevuld met fraaie fruitstruiken later dit voorjaar. Een van de initiatiefnemers heeft persoonlijk bijgedragen aan het bos door handgemaakte paaltjes toe te voegen met de namen van de verschillende bomen. De lokale gemeenschap kwam in grote aantallen samen om de feestelijke opening bij te wonen.

Workshop De snelste weg is nooit een rechte lijn

Workshop De snelste weg is nooit een rechte lijn

Het Arnhemse Spijkerkwartier is goed op weg om een circulaire, inclusieve wij(k)economie neer te zetten. Waar bewoners samen de buurt groen en schoon helpen houden, afgedankte fietsen opknappen, oesterzwammen kweken, energie besparen en meer. In de sessie ‘De snelste weg is nooit een rechte lijn’ loodsen initiatiefnemer Patrick Hoogenbosch en bestuursadviseur Roland Kluskens deelnemers langs de hobbels en valkuilen die zij op hun pad tegenkomen. En reiken ze een stappenplan aan. “Dit lukt alleen in gelijkwaardig partnerschap.”

Bewoners en gemeenten vinden elkaar tijdens Samen sterk met buurkracht

Bewoners en gemeenten vinden elkaar tijdens Samen sterk met buurkracht

Hoe kunnen bewoners en gemeenten succesvol samenwerken aan de energietransitie? Op 13 april ontmoetten ruim 120 ambtenaren en trekkers van bewonersinitiatieven elkaar bij het evenement ‘Samen sterk met buurkracht’ in Woerden om hierover van gedachten te wisselen. De middag ging van start met de presentatie van de nationale buurkracht monitor. Een prikkelende aftrap, want uit deze peiling rijst het beeld op dat de samenwerking op essentiële punten vaak nog rammelt. Genoeg reden om met elkaar te onderzoeken: waar loopt het spaak? En hoe kan het wel? Een impressie van een gevarieerde en inspirerende middag.

Workshop Een inclusieve energietransitie: betrokken en betrekken bij energiearmoede

Workshop Een inclusieve energietransitie: betrokken en betrekken bij energiearmoede

Tragisch genoeg worden mensen met een kleine beurs vaak het hardst getroffen door de energiecrisis. En juist zij blijken in de praktijk moeilijk te bereiken met initiatieven om energie te besparen of duurzaam op te wekken. Hoe kunnen actieve bewoners en gemeenten deze groep samen kansen bieden om ook mee te kunnen in de energietransitie? Deze vraag stond centraal in de workshop ‘Een inclusieve energietransitie’ tijdens het evenement ‘Samen sterk met buurkracht’.

Broodnodige samenwerking bewoners en gemeenten in energietransitie nog broos

Broodnodige samenwerking bewoners en gemeenten in energietransitie nog broos

Gemeenten en actieve bewoners hebben elkaar hard nodig om de energietransitie te doen slagen. Toch valt in de samenwerking nog veel te winnen, blijkt uit de nationale buurkracht monitor 2023. In deze peiling onder gemeenteambtenaren en trekkers van bewonersinitiatieven scoort de samenwerking een zuinige 6,5 – en op onderdelen zelfs een onvoldoende. Werk aan de winkel, zag ook directeur-generaal Klimaat en Energie Michel Heijdra, die de monitor op 13 april in ontvangst nam tijdens het evenement Samen sterk met buurkracht in Woerden.