Lenteactie: vraag het je buren
Lijkt het je wel wat om met je buren energie te besparen? Zet de eerste stap en ga het gesprek aan! Om je daarbij een handje te helpen geven we dit voorjaar een aantal speciale burendiners weg.
17 mei 2016
Tien teams van provinciemedewerkers in Drenthe, met namen als De Hummers, Schat het is je krultang, What’s on watts off, sporen in hun eigen huis de energieslurpers op. Met de energieverbruiksmeters van Buurkracht. Wat willen ze bereiken?
Het initiatief van de slurperspeuractie komt van Drenthe in Transitie (DIT), een beweging waarin de provincie en twaalf gemeenten samenwerken. “Ons doel is de energietransitie in Drenthe in een stroomversnelling brengen”, vertelt Marcel van Vulpen van DIT. “Dat doen we onder meer met ‘transitiearena’s’, inspirerende bijeenkomsten waar duurzame koplopers uit de provincie een podium krijgen. Daarnaast hebben we een online platform waaraan iedereen die zich betrokken voelt bij de overgang naar duurzame energie, kan bijdragen. En ten slotte richten we ons op gedrag. Als het gaat om energiebesparing is technisch gezien alles mogelijk, we kunnen veel. Waar het op hangt is gedrag: we doen er nog te weinig mee. De slurperspeuractie is een van onze activiteiten om mensen bewust te maken van hun energiegebruik. Dan moet je zelf het goede voorbeeld geven.”
DIT werkt met deze actie mee aan een onderzoek van de Hanzehogeschool Groningen en Buurkracht naar succesfactoren bij besparingsacties. Ook de hulpmiddelen die Buurkracht biedt, zoals de energieverbruiksmeters, worden hierin onder de loep genomen. De aanname is dat die het energiebewustzijn vergroten en zo een opstap vormen naar energiebesparing. Maar werkt het ook zo? Marcel: “Vorig jaar hebben wij voorgesteld om dat in vier Buurkrachtbuurten in Drenthe te toetsen. Daar zijn studenten van de Hanzehogeschool langs de deuren gegaan met de energieverbruiksmeters en vragenlijsten. De respons was heel hoog, wat al een goed teken is. Bovendien bleek na afloop het inzicht in het eigen energieverbruik gestegen. En het mooie was dat de bereidwilligheid om deel te nemen aan vervolgacties zoals ledlampen aanschaffen en isolatie aanbrengen, tot bijna 100 procent toenam.”
Na deze praktijktoets wierpen Gasunie en de provincie zich op om ook binnen hun eigen organisaties met de energieverbruiksmeters aan de slag te gaan. “Op die manier kunnen de onderzoekers bekijken of de effecten die ze zagen in de Buurkrachtbuurten, ook in een organisatie te behalen zijn. We hebben een aantal koffers met energieverbruiksmeters beschikbaar die binnen de teams rouleren. Die teams zaten binnen no time vol. Voor de volgende ronde is ook alweer veel animo. Je merkt dat de actie leeft, dat erover gepraat wordt. En dat de kennis toeneemt, bijvoorbeeld van wat een kilowatt is, en dat een was draaien op 60 °C 3 keer zoveel stroom kost als op 30 °C.”
Verschillende gemeenten hebben al laten weten dat ze ook een actie willen opzetten met de energieverbruiksmeters. De provincie zelf houdt de slurperspeuractie er voorlopig in en gaat zich ondertussen voorbereiden op een vergelijkbare actie met warmtecamera’s in het najaar. “Zo hopen we de energiebewustwording verder te stimuleren. En van daaruit te zorgen dat meer mensen de stap te maken naar bewust zijn naar bewust dóén.”