Lenteactie: vraag het je buren
Lijkt het je wel wat om met je buren energie te besparen? Zet de eerste stap en ga het gesprek aan! Om je daarbij een handje te helpen geven we dit voorjaar een aantal speciale burendiners weg.
27 augustus 2015
Als jouw buurt een Buurkrachtbuurt wordt, kom je ze geregeld tegen: de buurtbegeleiders. Zij zijn altijd op zoek naar ingangen en openingen voor Buurkracht en helpen bewoners op weg. Vorige maand is in de provincie Groningen het duo Hanna de Vries en Martin van der Kooij van start gegaan. Zij zijn een beetje van GrEK en een beetje van Buurkracht.
Naam: Hanna de Vries en Martin van der Kooij
Buurtbegeleider sinds: augustus 2015
Werkgebied: het aardbevingsgebied in de provincie Groningen
Hanna en Martin komen uit de stal van GrEK (Groninger Energie Koepel)
Hanna: “GrEK is een koepelorganisatie voor alle lokale energiecoöperaties binnen de provincie. We gaan echt met mensen die iets willen met hun dorp of buurt om de keukentafel zitten en kijken waar we ze kunnen ondersteunen. We helpen wel bij het opzetten van een energiecoöperatie en energieprojecten, maar soms blijkt ook dat ze eigenlijk moestuinen willen aanleggen of een buurtbus voor ouderen willen regelen. Dan verwijzen we ze door naar partners. Dat sluit allemaal mooi bij Buurkracht aan.”
Martin: “De provincie heeft er ook op aangedrongen dat we gingen samenwerken. Al hadden we niet veel aansporing nodig, want we kunnen elkaar aanvullen en versterken. Voor Buurkracht is GrEK een fijne ingang in het noorden: wij hebben daar al veel goede, persoonlijke contacten. Andersom brengt Buurkracht bij ons de buurtenaanpak binnen. Dat is een verrijking. En Buurkracht draagt er ook aan bij dat GrEK een professionelere en bredere organisatie wordt. Het is een extra mogelijkheid die we bij coöperaties onder de aandacht kunnen brengen.”
Hanna: “Wij concentreren ons voor Buurkracht op de gemeenten die in het bevingsgebied liggen: Loppersum, Ten Boer, Slochteren, Winsum, Bedum, Appingedam, Delfzijl, Eemsmond, de Marne en Menterwolde. Bewoners in dit gebied hebben te maken met de gasbevingen. Dit is een gevoelig onderwerp en terecht. GrEK is een regionale partij en wordt als betrouwbaar gezien. Juist omdat we zo dicht bij de mensen staan.”
Hanna: “Ik word het gezicht van GrEK/Buurkracht in de regio. In principe kom ik met mijn GrEK-pet op bij dorpsbewoners op bezoek en bespreek ik met hen wat ze precies willen. Op basis daarvan beoordeel ik samen met hen of Buurkracht iets voor hun dorp of buurt zou kunnen zijn. Zo ja, dan gaan we met z’n allen aan de slag. Eerste stap is dan het enthousiast maken van de rest van de dorpsbewoners. Voor mij is dit ook een prachtige kans om mijn vrijwilligerswerk om te zetten in mijn eerste betaalde baan. Martin is echt door de wol geverfd, en begeleidt mij op de achtergrond.”
Martin: “Dat klopt, ik zet de grote lijnen uit. Ik onderzoek waar de beste kansen liggen, welke aanpak waar het beste werkt en hoe we onze GrEK-activiteiten kunnen combineren met onze Buurkrachtactiviteiten. Af en toe ga ik ook mee naar buurten. Om Hanna te introduceren, maar ook omdat Groningen echt een uithoek kan zijn. Als je tot ’s avonds laat vanuit een van de dorpen naar huis moet, is het wel fijn als je niet alleen bent.”
Hanna: “Ik struin graag brocantewinkeltjes en antiekmarktjes af op zoek naar spulletjes. Zo verzamel ik Drosteblikken en heb ik laatst een mooi theetafeltje gekocht bij een antiekboerderij in Uithuizen. Mijn vriend vindt het gelukkig ook leuk, maar ik mag niks meer kopen als ik niet ook iets wegdoe.”
Martin: “In het weekend trouw ik mensen als monnik. Dat doe ik in een oud-Saksische, compleet ecologische en energieneutrale kloosterboerderij in Ter Apel die ook als trouwlocatie dienst doet. Speciaal voor mensen die niet in de kerk trouwen, maar toch die bijzondere sfeer willen.”
Meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder.