Is jouw vloer al warmevoeten-proof?

07 september 2016

Vloerisolatie was in het tweede kwartaal de populairste maatregel in Buurkrachtbuurten. Maar liefst 70 huishoudens, vooral in Aldlân in Leeuwarden en De Fledders in Vries, verzekerden zich hiermee van warmere voeten in de winter. Tegen lagere energiekosten. Van de 4,5 miljoen koopwoningen in Nederland heeft 59% vloerisolatie. Benieuwd of vloerisolatie ook iets voor jou is? Stel jezelf dan eerst een paar simpele vragen.

Lekker warme voeten in het najaar


1. Hoe kom ik erachter of ik niet al vloerisolatie heb?

Neem een kijkje in de kruipruimte. Zit daar geen piepschuim, glas- of steenwol of ander isolerend materiaal tegen de onderkant van je vloer of op de bodem van je kruipruimte? Dan heb je nog geen vloer- of bodemisolatie. Heb je geen kruipruimte, dan is er hooguit isolatie óp je vloer aangebracht. In dat geval ligt je vloerbedekking of parket wat hoger.

2. Is mijn huis geschikt voor vloerisolatie?

Zonder kruipruimte wordt het lastig, maar heb je die wel en kun je daar makkelijk in, dan heb je meestal ook de mogelijkheid om te isoleren. De kou hou je het beste tegen met isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer, dus met vloerisolatie. Daarvoor moet je kruipruimte eigenlijk wel minimaal 35 centimeter hoog zijn. Anders wordt het een heksentoer. Is je kruipruimte lager of moeilijk toegankelijk, dan kun je vaak nog wel kiezen voor bodemisolatie of isoleren op je vloer.

3. Hoe weet ik welk materiaal het beste werkt?

Voor vloerisolatie zijn er allerlei materialen op de markt, van thermoskussens tot platen van kurk, hout, glas- of steenwol en piep- of PUR-schuim. Het werkt allemaal. Om het comfort in je huis te verhogen, heb je van het ene materiaal een dikkere laag nodig dan van het andere. Daarvoor zijn de Rd- en de Rc-waarde belangrijke grootheden. De Rd-waarde drukt de warmteweerstand van het materiaal uit, zoals de fabrikant die heeft opgegeven. De Rc-waarde is de warmteweerstand van de totale constructie, bijvoorbeeld van een schuin dak, een spouwmuur of je vloer. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe meer warmte wordt tegengehouden. Hou voor een warme vloer een Rc-waarde van 3,5 aan. Dan kom je uit op ongeveer deze diktes:

Benodigde dikte per materiaalsoort


5. Wat kost het en wat levert het op?

De prijs voor vloerisolatie hangt onder meer af van het oppervlak, het materiaal dat je kiest en de mogelijkheden van je kruipruimte. Om je toch een indicatie te geven: reken voor vloerisolatie in een gemiddelde woning op een investering van ongeveer € 1.800,-. Tegenover die kosten staat veel winst. Zo’n 320 m3 minder gasverbruik per jaar bijvoorbeeld in een gemiddelde eengezinswoning. Dat scheelt elk jaar € 210,- op je energierekening en 600 kilogram CO2-uitstoot. Bovendien win je enorm aan comfort: warme voeten, een gelijkmatiger warm huis, minder tocht en geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte. De moeite waard, toch?

6. Ook de vloer verwarmen?

Wil je – ook in de winter – gegarandeerd zijn van warme voeten, dan is vloerisolatie niet altijd voldoende. Met vloerverwarming lukt dat wel. Kies bij de isolatie van een vloer met vloerverwarming voor een Rc-waarde van 5, anders vloeit een groot deel van de warmte weg naar de kruipruimte.

Bron: Milieu Centraal.

Javascript uitgeschakeld

Om Buurkracht.nl te bekijken moet JavaScript ingeschakeld zijn. Het lijkt er echter op dat JavaScript is uitgeschakeld of niet wordt ondersteund door je browser. Schakel je JavaScript in door je browseropties aan te passen en het opnieuw te proberen.

Hoe tevreden bent u met deze pagina?

Bedankt!

Uw feedback is met succes verstuurd.

Feedback?