Irmy gaat besparen - spouwmuurisolatie

12 juli 2016

Buurtbegeleider Irmy van Paassen heeft door haar werk de geest gekregen om in haar eigen huis ook energie te gaan besparen. Ze vroeg een duurzaamheidslening aan voor spouwmuurisolatie, HR++-glas en een nieuwe hr-ketel. Dat had wat voeten in de aarde, maar hij is binnen. Lees hier hoe dat ging. Tijd voor het echte werk. Maatregel 1: spouwmuurisolatie.

De mannen van het isolatiebedrijf beginnen met gaten in de muur boren, keurig in een ruitpatroon over de hele gevel. En precies in de voegen, zodat de gaten ook weer makkelijk gevuld kunnen worden na afloop.
In veel woningen ventileert de kruipruimte via de spouwmuur. Na spouwmuurisolatie kan dat niet meer. Daarom komen er onder in de muur ventilatiegaten. Vier in totaal. Deze maken via een pijpje de verbinding met de kruipruimte.
De ventilatiegaten worden aangebracht met een watergekoelde boor. Daarvoor moeten de mannen een slang op een kraan aansluiten. Het koppelstuk past niet op de keukenkraan, dus dan maar op de wasmachineaansluiting. En die zit op zolder :).
De voorbereidingen zijn getroffen, nu gaat het echte werk beginnen. Maar eerst nog even poseren voor de foto.
Onder hoge druk worden isolatiekorrels door de gaten in de spouwmuur geblazen. Tegelijkertijd wordt er lijm mee verneveld zodat de korrels in de muur aan elkaar blijven zitten. Als de muur helemaal opgevuld is, gaan de gaten weer dicht.
In de tussentijd vul ik alvast het declaratieformulier in. Zo kan het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVN) waarvan ik de duurzaamheidslening krijg, de factuur straks makkelijk verwerken.
De ventilatiegaten zijn netjes afgesloten met een rooster. Het kunstgras – je ziet nog een paar verdwaalde isolatiekorrels liggen – ga ik weghalen omdat het vocht nu niet goed weg kan lopen.
Het is klaar! Alleen nog schilderen. Ik heb hiermee gewacht totdat de isolatieklus was afgerond; de boorgaten zijn straks niet meer te zien. Ik ga dampdoorlatende verf gebruiken.

Ik voelde meteen verschil nadat mijn huis was geïsoleerd; de temperatuur in huis is stabieler geworden. En het is me allemaal 100% meegevallen, want na twee uurtjes herrie en een beetje stof was de klus geklaard. Binnenkort doe ik verslag van de vervanging van mijn cv-ketel en van de stap naar HR++-glas. Heb je vragen of opmerkingen? Voel je vrij om mij te mailen: irmy@buurkracht.nl.

 

Deel 6: hr++-glas

Javascript uitgeschakeld

Om Buurkracht.nl te bekijken moet JavaScript ingeschakeld zijn. Het lijkt er echter op dat JavaScript is uitgeschakeld of niet wordt ondersteund door je browser. Schakel je JavaScript in door je browseropties aan te passen en het opnieuw te proberen.

Hoe tevreden bent u met deze pagina?

Bedankt!

Uw feedback is met succes verstuurd.

Feedback?