Irmy bespaart - met verrassende gevolgen

12 oktober 2016

Hoe je een tochtig jarendertighuis met een paar ingrepen veel beter isoleert? Buurtbegeleider Irmy van Paassen nam de proef op de som in haar eigen huis. In een paar maanden tijd liet ze haar spouwmuren isoleren, de ramen en kozijnen vervangen en schafte ze een nieuwe hr-ketel aan. Dat levert meer comfort en een lagere energierekening op. En nog wat verrassende gevolgen.

Tegelijk met de nieuwe ketel kwam er een nieuwe thermostaat in de huiskamer. Daaraan kunnen we zien dat de temperatuur in huis constanter blijft nuna de isolaie. Toen ik deze foto maakte, was het buiten zo’n 29 °C. Toch hielden we het binnen koel.
Het is stiller in huis, want de spouwmuurisolatie en het dubbel glas laten ook veel minder geluid door. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de hond minder blaft: hij hoort andere honden buitenshuis minder goed.
In de logeerkamer hadden gasten ook weleens last van nachtelijke voorbijgangers – we wonen op loopafstand van het uitgaansgebied. Dat is nu een stuk minder. En na een weekendje weg ziet de bananenboom er dankzij veel betere ventilatie nog steeds fris uit!
Dat vind ik een van de leukste en meest onverwachte effecten van isoleren: de bloemen blijven dagen langer goed. De temperatuur in huis is nu eenmaal een stuk gelijkmatiger geworden.
In de badkamer is het enorm licht met het nieuwe melkglas. Ik ben ook erg blij dat ik de kalk niet meer van de jaloezieën hoef te poetsen. En door de ventilatieroosters slaat de spiegel minder aan. Zo zie je jezelf ook nog eens tijdens het tanden poetsen.
We hebben de smaak te pakken. Met dubbel glas, muurisolatie en een nieuwe ketel besparen we op gas. Nu proberen we ook op stroomverbruik te besparen. De oude plasma-tv heeft al plaatsgemaakt voor een energiezuinigere ledtelevisie.

Ik zeg: missie geslaagd. En klaar voor de winter. Ik ben benieuwd wat ik van de maatregelen ga merken als het stookseizoen echt aanbreekt. In elk geval kan ik mijn eigen ervaringen alvast meenemen naar de buurten die ik begeleid en ga begeleiden. Dat is nooit weg. Heb je vragen of opmerkingen? Voel je vrij om mij te mailen: irmy@buurkracht.nl.

Javascript uitgeschakeld

Om Buurkracht.nl te bekijken moet JavaScript ingeschakeld zijn. Het lijkt er echter op dat JavaScript is uitgeschakeld of niet wordt ondersteund door je browser. Schakel je JavaScript in door je browseropties aan te passen en het opnieuw te proberen.

Hoe tevreden bent u met deze pagina?

Bedankt!

Uw feedback is met succes verstuurd.

Feedback?