Bespaartips voor licht (kleine klusjes)

01 januari 2017

Al je lampen samen, verbruiken meer energie dan je denkt. En daar kun je gemakkelijk iets aan doen. Maar ook zonder lampen te gebruiken kun je energiewinst halen, gratis voor niks!

Wil je meer? Bekijk hier het overzicht van alle bespaartips.

Ledlampen in huis

Energiewinst halen op je verlichting kan iedereen

Vervang de gloeilampen in je huis door energiezuinige ledlampen. Die geven allang niet meer allemaal kil en koud licht; ze worden steeds mooier en warmer. Even weinig te besteden? Begin dan met de lampen te vervangen die het vaakst branden.
Jouw besparing: tot € 30,- per jaar. Investering vanaf zo’n € 3,- per lamp.

Frisse tint op de muur

Lichte kleuren reflecteren licht, waardoor je minder lampen nodig hebt. Geef plafonds, muren en vloeren dus een frisse lichte tint. En laat het licht van buiten zoveel mogelijk binnen.
Jouw besparing: zo'n € 15,- per jaar. Investering vanaf een paar tientjes.

Beweeg het licht uit

Waarom het licht laten branden in ruimtes waar niemand is? Dat kost energie waar niemand iets aan heeft. Gedoe? Hang gewoon een licht- of bewegingssensor in ruimtes waar je vaak in en uit gaat, zoals de gang en het toilet. Let wel op dat de sensor zelf niet te veel energie gebruikt. Ook een tijdklok kan helpen om lampen op tijd uit te zetten.
Jouw besparing: € 5,- en 10 kg CO2-uitstoot per jaar. Investering vanaf zo’n € 15,-.

Bron: Milieu Centraal.

Javascript uitgeschakeld

Om Buurkracht.nl te bekijken moet JavaScript ingeschakeld zijn. Het lijkt er echter op dat JavaScript is uitgeschakeld of niet wordt ondersteund door je browser. Schakel je JavaScript in door je browseropties aan te passen en het opnieuw te proberen.

Hoe tevreden bent u met deze pagina?

Bedankt!

Uw feedback is met succes verstuurd.

Feedback?