Bespaartips voor je apparaten

19 mei 2017

Soms verbruiken de apparaten in je huis energie als je ze niet gebruikt. En sommige apparaten verbruiken veel meer energie dan je denkt. Zoals een oude koelkast of vriezer. Nieuwsgierig?

Meer weten? Bekijk dan het overzicht van alle bespaartips en het overzicht: alles over elektriciteit en je verbruik in huis.

Energieslurpers: houden of vervangen?

Buurkracht content 140620 def gedrag   stop sluipverbruik
Sluipverbruik is simpelweg zonde!

Denk niet: mijn oude koelkast, wasmachine of vriezer kan nog wel een paar jaar mee, dat scheelt weer geld. Je kunt op die energieslurpers juist besparen door ze zo snel mogelijk te vervangen door energiezuinige exemplaren. En dan bedoelen we met label A++ of label A+++. Kijk dus ook naar het gemiddeld verbruik per jaar in kWh; dit staat meestal op het label vermeld.
Jouw besparing als je alle oude huishoudelijke apparaten vervangt: € 180,- en 470 kg CO2-uitstoot per jaar. Investering vanaf zo’n € 280,- (koelvriescombinatie) en € 330,- (wasmachine).

Stekkers eruit

Ook als je apparaten zoals je computer, tv of koffiezetapparaat niet gebruikt, blijft de stroom lopen zolang de stekker in het stopcontact zit. Gemiddeld gaat het per huishouden om zo’n 450 kWh per jaar. Dit standby- of sluipverbruik kun je makkelijk voorkomen door de stekker uit het stopcontact te trekken. Of door een standby-killer, maar die is niet gratis. 
Jouw besparing: € 60,- en 110 kg CO2-uitstoot per jaar.

PC, laptop of tablet?

Voor het milieu is het het beste als je zo lang mogelijk met je pc of laptop doet. Eventueel door hem tussentijds op te waarderen met meer geheugen of een grotere harde schijf. Ben je toch toe aan een nieuwe, kies dan voor een laptop. Deze is zuiniger in energieverbruik dan een pc. Nog zuiniger is een tablet. Maar dat is weer geen volwaardige vervanging voor een pc of laptop. Meestal is het een extra apparaat in huis en de productie van zo’n apparaat kost ook weer energie en grondstoffen. Heb je beide in huis? Gebruik je tablet dan zo veel mogelijk in plaats van je pc of laptop.
Jouw besparing (laptop i.p.v. pc): € 20,- en 40 kg CO2-uitstoot per jaar. Jouw besparing (tablet i.p.v. laptop): € 5,- en 15 kg CO2-uitstoot per jaar. Investering vanaf zo’n € 200,- (laptop) en € 70,- (tablet).

Stop je sluipverbruik

Sluit apparaten als je pc en randapparatuur aan op een stekkerdoos met een aan/uitknop. Daarmee zet je alles in één keer echt uit. Er zijn ook stekkerdozen met stand-bykillers, die apparaten vanzelf uitzetten.
Jouw besparing: € 60,- en 110 kg CO2-uitstoot per jaar. Investering vanaf zo’n € 10,-.

Combineer koelen en vriezen

Toe aan een nieuwe koelkast of vriezer? Een koelvriescombinatie gebruikt minder energie dan twee losse apparaten. En hij is ook nog eens goedkoper in de aanschaf. Dat is een mooie win-winsituatie.
Jouw besparing: € 10,- en 15 kg CO2-uitstoot per jaar. Investering vanaf zo’n € 280,- (koelvriescombinatie).
Kijk hier voor tips over duurzaam koken en slimmer koelen en de vaat doen die je niets kosten.

Bron: Milieu Centraal.

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?