Warme lucht stijgt op. Dat is een natuurwet. Zonder dakisolatie gaat er tot wel 30 procent van de warmte in je huis via het dak verloren. Reden genoeg om je dak in te pakken. Met dakisolatie.
En ook met een geïsoleerd dak valt er verder nog genoeg te besparen.
Is je dak niet geïsoleerd, dan verdwijnt er heel wat warmte naar buiten. Je kunt dit verhelpen door een laag isolerend materiaal tegen je dak aan te plaatsen. Aan de buiten of de binnenkant. Dat werkt als een deken. Die houdt warme lucht die op wil stijgen tegen, zodat het onder de deken lekker warm blijft.
En plat dak isoleer je bij voorkeur van buitenaf, onder de dakbedekking. Heb je een schuin dak, gebruik je je zolder niet en kun je deze met een luik afsluiten? Dan is het isoleren van de vloer van de zolder het eenvoudigst en goedkoopst. Gebruik je je zolder met schuin dak wel? Dan kun je op drie manieren te werk gaan.
De voordelen van dakisolatie zijn:
Is je huis na 1991 gebouwd? Dan is je dak al goed geïsoleerd. Woon je in een huis dat tussen 1976 en 1990 is gebouwd, dan is je dak waarschijnlijk matig geïsoleerd. Voor die tijd werden de daken helemaal niet geïsoleerd. Het is niet altijd goed te zien of je dak al geïsoleerd is. Bij een plat dak is het isolatiemateriaal soms zichtbaar bij een afvoerpijp door het dak. Bij een schuin dak kom je het wel aan de binnenzijde van het dakbeschot tegen. Wil je nagaan of je dak aan de buitenzijde is geïsoleerd, til dan via een dakraampje een dakpan op om te ontdekken of er al isolatiemateriaal zit.
Dat hangt ervan af voor welke vorm van dakisolatie je kiest. Lees hier meer informatie over isolatiematerialen.
Je investering heeft een rendement van 8 procent, je verdient de uitgave meestal in acht jaar terug.
Bron: Milieu Centraal.
Behalve dakisolatie kun je nog meer doen om energie te besparen. Je leest erover in ons Jaarboek 2016. Als je je gegevens achterlaat, sturen wij je graag een exemplaar toe.