In Kloetinge is een buurtteam in 2024 met hulp van Buurkracht aan de slag gegaan om hun buurt te verduurzamen. De eerste successen zijn letterlijk zichtbaar: zonnepanelen op de daken. Wim Twigt, buurtteamlid vanaf het eerste uur, deelt zijn ervaringen en vertelt over de kracht van samen met je buurt aan de slag gaan.
Wim raakt betrokken bij het buurtteam na een oproep van de Vereniging Dorpsbelangen Kloetinge (VDK). “Ik las een mailtje van de dorpsvereniging waarin ze vroegen naar mensen met interesse voor verduurzaming. Dat sprak me aan, dus ik heb me aangemeld.” De eerste kennismaking met andere geïnteresseerde voor het buurtteam was kleinschalig en nog wat onwennig. Uit de vragenlijst, die is uitgezet in de buurt, bleek voornamelijk interesse voor zonnepanelen.
Van twijfel naar actie
Het buurtteam startte dan ook met een informatieavond over zonnepanelen. “Mensen in beweging krijgen is een uitdaging.” De opkomst van die avond viel tegen, slechts 15 bewoners kwamen langs. Johan, buurtbegeleider bij Buurkracht, is trots op het doorzettingsvermogen van het team: “In het begin waren er twijfels, vooral toen er weinig aanmeldingen kwamen. Maar het team bleef gemotiveerd en is telkens doorgegaan. Nu liggen de eerste zonnepanelen op het dak en bereidt het buurtteam nieuwe acties voor.”
Meer buurkracht in Goes
Op dit moment doet het buurtteam onderzoek naar groene daken en gevelisolatie. “We organiseren 14 april een bijeenkomst over deze onderwerpen. Het is mooi om te zien dat er steeds meer interesse ontstaat voor verduurzaming.” Het buurtteam is een voorbeeld binnen de gemeente Goes en sluit aan op de campagne ‘Goes Aardgasvrij’. Ook in andere buurten in de gemeente gaat Buurkracht aan de slag. Wim ziet dat wel zitten en hoopt dat de aanpak van het buurtteam ook andere bewoners inspireert om in actie te komen. “We werken om morgen beter te maken. Als je eenmaal begint, merk je hoeveel je samen kunt bereiken. Het zou mooi zijn om jaarlijks een avond te organiseren met teams uit de gemeente. Zo kun je ervaringen uitwisselen en van elkaar leren.”
Lessen voor andere buurten
Wim heeft alvast een paar belangrijke tips voor andere buurtteams: “Wees geduldig en blijf in gesprek met je buurt. Het kost tijd om mensen te overtuigen, maar uiteindelijk werkt het. En maak gebruik van de ondersteuning van Buurkracht; alles staat klaar en het is laagdrempelig. Dat ontzorgt enorm.” Wim kijkt optimistisch naar de toekomst van Kloetinge. ““Als we met elkaar aan de slag gaan, kunnen we echt een verschil maken. Verduurzamen is niet alleen goed voor het milieu, maar versterkt ook de verbondenheid Zo werken we samen aan de vitaliteit van ons dorp.”